Deichmanske700x450
Referanser

Nye Deichmanske Bibliotek

Nye Deichmanske bibliotek – Bjørvika, Oslo

Deichman er utstyrt med termiske dekker – et prinsipp for magasinering av energien i betongdekket. Det er primært et kjøleanlegg, men brukes også som varmeanlegg. I kjølemodus brukes det ikke energi når varmen trekkes inn i betongen, kun når den overføres fra betongen og inn i vannrørene som er innstøpt i dekket. Behovet for installert effekt blir mindre, og driftsutgiftene reduseres betydelig i forhold til luftbasert kjøling. TABS-anlegget er innstøpt i Prefab-elementene som er en BubbleDeck konstruksjon med spenn opp til 10,5 meter.

ALLE ILLUSTRASJONER TILHØRER LUND HAGEM ARKITEKTER
Last ned refereansen som PDF
Bygget ligger i Bjørvika, rett ved siden av den norske Opera. Totalt areal er ca 23.500 m2 fordelt på 5 etasjer over bakken og 2 etasjer under bakken.
Deichman har 4 etasjer utstyrt med TABS – Termisk aktive dekker. Dette er et kjøle- og varmekonsept der vi magasinerer energien i betongdekkene. Nytt i Norge, men et velprøvd konsept i sentrale deler av Europa. Uponor har prosjektert og levert materiell til mer enn 1.000 bygg med TABS siden 1997.
TABS – Termisk aktive dekker er et prinsipp for termisk aktivering av betongdekkene. Overskuddsvarmen i rommet magasineres i dekket over, og trekkes ut av bygget via vannførende rør innstøpt i betongen. Kjølekapasiteten er 60 W/m2.
Romtemperaturen vil variere fra en valgt starttemperatur, f.eks. 20 grader, om morgenen og øke til et valgt max.nivå, f.eks. 25 grader – som ofte inntreffer på slutten av arbeidsdagen. Da starter sirkulasjonspumpen for kjølevannet. Temperaturspranget velges etter byggets bruksområde, og er valgfritt.
I varmemodus kan TABS-dekkene levere 30 W/2. Deichman er et passivhus, med et varmebehov på ca 15 W/2. Effekten reguleres ved hjelp at sirkulasjonsvannets turtemperatur

Informasjon om prosjektet

Adresse
Oslo, Bjørvika

Land
Norway

Hjemmeside

Ferdigstilt
2019

Prosjekttype
Nybygg

Bygningstype
Kontorbygg

Produkter
Uponor Aqua Pipe, Uponor Q&E, Uponor Vario Elkassett, Uponor Vario Plus, Uponor Comfort, Uponor Classic

Størrelse
8.000 kvadratmeter inngår i Uponors leveranse

Partnere

Referanseprosjekt